
Volatilite nedir? Yatırımcı için anlamı nedir, neden önemlidir?
- 8 Dakikalık okuma
- 30 Eyl 2024
Anahtar Bilgiler
- Volatilite tanımı, hisse senedi fiyatlarında yaşanan dalgalanmadır.
- Bir hisse senedinde volatilite yüksekse, bu durum o varlığa yönelik güvenin de yüksek olduğunu gösterir.
- Arz talep dengesi, genel ekonomik durum, hisse senedine dair spekülasyonlar, şirkete dair haber ve gelişmeler gibi faktörler, volatiliteye sebep olabilir.
Selam Paparalı! Bu yazımızda, Papara Yatırım Hesabınla hiçbir kısıtlama olmaksızın, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebileceğin finansal işlemlerde doğru kararlar verebilmene yardımcı olacak kavramlardan biri olan volatiliteyi senin için ayrıntılı olarak inceliyoruz. Dünyanın en iyi yatırımcılarının hem en yakın arkadaşı hem de en dikkat ettikleri rakipleri olan volatilitenin ne olduğunu, hangi faktörlerden etkilendiğini, yatırımcı için ne anlama geldiğini ve finansal işlemlerde neden bu kadar önemli olduğunu ayrıntılarıyla bu yazımızda bulabilirsin.
Volatilite nedir?
Volatilite, hisse senedi piyasalarında yer alan varlıkların fiyatlarında yaşanan dalgalanmadır. Kelime anlamı “oynaklık” olan bu kavram, piyasa ve finansal araçların fiyatlarındaki risk ve belirsizliği ölçmek için kullanılır. Volatilite, küresel piyasalar başta olmak üzere tüm finansal piyasalarda, her türden varlığın fiyatında yaşanan dalgalanmaların derecesini belirlemeye yardımcı olur.
Volatilitede zaman unsuru oldukça önemlidir. Bir varlığın fiyatında belirli bir zaman diliminde yaşanan dalgalanmayı ifade eden volatilite, çoğunlukla belirsizliğin ve dolayısıyla riskin arttığı dönemlerde yükselir.
Volatilite neden önemlidir?
Bir varlığın volatilitesinin yüksek olması genellikle o varlığa ilişkin güvenin düşük olduğu anlamına gelir. Bu durum ilk bakışta olumsuz görünse de özellikle kısa vadeli yatırımcılar için bir fırsat da olabilir.
Bir hisse senedinin volatilitesinin düşük olması ise genellikle o varlığa dair güvenin yüksek olduğunu gösterir. Kısa vadede ani ve yüksek fiyat dalgalanmaları yaşanmayan bu gibi hisseler daha çok uzun vadeli yatırımcılar için cazip kabul edilir.
Volatiliteyi belirleyen faktörler nelerdir?
Volatilite, küresel piyasalarda bir endeks olarak da kabul görmüş bir kavramdır. CBOE VIX (Volatilite Endeksi), piyasalara hakim olan dalgalanmayı ölçmeye yarar ve yatırımcılar arasında korku endeksi olarak adlandırılır. İlk olarak 1993 yılında ölçülmeye başlanan endeks, belirsizliğin ve riskin yüksek olduğu dönemlerde değer kazanırken, piyasaların daha öngörülebilir ve stabil olduğu dönemlerde değer kaybeder.
Piyasalarda fiyatlar birçok farklı nedenle değişkenlik gösterir. Bir varlığın ya da genel olarak piyasaların volatilitesini belirlerken aşağıdaki faktörleri dikkate alabilirsin:
- Arz talep dengesi
- Genel ekonomik durum
- Bir hisse senediyle ilgili manipülasyon ve spekülasyonlar
- İlgili şirkete dair haber ve gelişmeler
- Doğal afetler
- Genel siyasi durumu etkileyebilecek terör olayları ve savaş gibi beklenmedik gelişmeler
Volatilitenin yatırımcı için anlamı nedir?
Volatilitenin bazı zaman dilimlerinde artıp bazı zaman dilimlerinde azalan bir gösterge olduğu düşünülürse, yatırımcılar için alım satım işlemlerinin hangi vadede, ne zaman gerçekleştirileceği oldukça önemli bir hâl alır.
Uzun vadeli yatırımcılar kısa vadeli fiyat dalgalanmalarından çok etkilenmeseler de kısa vadeli yatırımcılar, bir varlığın fiyatında yaşanan hızlı ve ani yükseliş ve düşüşleri kendi lehlerine çevirebilirler. Bu durum elbette bazı riskleri de beraberinde getirir. Bu noktada, yatırım yapacağın varlığın volatilitesini doğru şekilde ölçebilmen gerekir. Bunun için ATR (Average True Range – Ortalama Gerçek Aralık) belirtecini kullanabilir, ilgili varlığın fiyatında yaşanması olası dalgalanmanın derecesini belirleyebilir ve riskini en doğru şekilde yönetebilirsin.
Bir yatırımcı olarak portföyünü belirlerken hangi vadede alım satım yapacağına önceden karar verebilmen gerekir. Örneğin görece sabırlı bir yatırımcıysan, yatırım portföyüne uzun süre bekleyeceğin varlıkları eklemen mantıklı olacaktır. Bu durumda, volatilitesi düşük varlıklara yönelerek riskini en aza indirebilir ve uzun vadede yüksek getiri elde edebilirsin.
Kısa vadeli bir yatırımcıysan nispeten daha sabırsız bir karaktere sahip olabilirsin. Bu durumda, alım satım işlemlerinde volatilitesi yüksek varlıklara yönelmen senin için mantıklı bir yatırım stratejisi olacaktır. Böylece doğru bir risk yönetimiyle kısa vadede yatırımlarından beklediğini alma şansı yakalayabilirsin.
Papara Yatırım Hesabı ile sevdiğin şirketlere yatırım yapma fırsatı!
Yatırım stratejine uygun olarak belirleyeceğin varlıkları Papara Yatırım Hesabın üzerinden hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde portföyüne ekleyebilir, riskleri dağıtmak için portföyünü farklı şirketlerin farklı kategorilerdeki hisse senetleriyle zenginleştirebilirsin. Papara Yatırım Hesabın ile başta Nasdaq ve NYSE (New York Stock Exchange) borsalarındaki global hisselere, kısa zaman sonra da Borsa İstanbul’da yer alan tüm şirketlere ulaşabilir, parçalı hisse özelliği sayesinde borsalarda listelenen şirketlerin hisselerine küçük bütçelerle de yatırım yapmaya başlayabilirsin. Şimdi sen de Papara ailesine katılabilir, ücretsiz şekilde hesap oluşturabilirsin.
Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.
- Endeks nedir, ne işe yarar?
- Piyasa değeri nedir, neden önemlidir?
- Hisse nasıl alınır? 4 adımda hisse alımı
- Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey
- Fiyat / kazanç oranı nedir?
- Temel analiz ve teknik analiz nedir, nasıl yapılır?
- Ayı ve Boğa Piyasaları Hakkında Her Şey
- Halka arz nedir? Yatırımcı için neden önemlidir?
- Temettüye Dair Bilmen Gereken Her Şey
- Hisse senedi ne zaman alınır, ne zaman satılır?
- Hisse senedi yatırımı ve ticareti arasındaki farklar nelerdir?
- Aktif yatırım ve pasif yatırım nedir?
- Parça hisse senedi nedir?
- Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir?
- Borsa riskleri nelerdir? Borsaya yatırım riskli midir?
- Borsa nedir, borsa çeşitleri nelerdir?
- Borsa endeksleri nasıl yorumlanır ve analiz edilir?
- Borsa stratejileri: Kısa, orta ve uzun vadeli yatırım
- Likidite nedir? Hisse senedi seçiminde likiditenin önemi
- Blue chip hisse nedir, özellikleri nelerdir?
- Borsada emir tipleri nelerdir?
- Buy the dip nedir?
- Devre kesici nedir, ne zaman uygulanır?
- Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler
- Meme hisseleri: Tanım, örnekler ve daha fazlası
- Aktif kârlılık ve özsermaye kârlılığı nedir? Tanım, formül ve daha fazlası
- Volatilite nedir? Yatırımcı için anlamı nedir, neden önemlidir?
- Çeyrek raporu analizi nasıl yapılır?
- Fed nedir? Fed kararları piyasaları nasıl etkiler?
- Portföy nedir? Yatırım portföyü nasıl yapılır?
- İleri düzey Fibonacci analizleri
- Baz puan (basis point) nedir?
- Teknik analiz araçları: İndikatörler ve osilatörler
- İleri seviye temel analiz: Bilanço, gelir tablosu ve nakit akışı analizi
- Finansal tabloları anlamak: Yatırımcılar için en önemli gösterge ve oranlar
- Finansal krizler borsaları nasıl etkiler? Finansal krizler ve borsa üzerindeki etkileri
- Ekonomik veriler ve piyasaya etkileri: İstihdam, enflasyon, büyüme
- Analist tahminleri nasıl yorumlanır?
- Delisting nedir? Şirketlerin hisse senetleri ne zaman borsadan çıkarılır?
- Makroekonomik veriler nedir, yatırımcılar için neden önemlidir?
- Pareto ilkesi nedir? Pareto ilkesi yatırımda nasıl uygulanır?