Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler

Hisse bölünmesine dair bilmen gerekenler

  • 1 Dakikalık okuma
  • 06 Şub 2025

Anahtar Bilgiler 

  • Hisse bölünmesi, temelde hisse senedi sayısının artırılması olarak tanımlanabilen bir eylemdir.  
  • Şirketler, hisse bölünmesiyle hisse senetlerinin likiditesinin artırılmasını planlar. Hisse senedi bölünmesi gerçekleştirildiğinde, hisse senedinin birim fiyatı azalmış olur.  
  • 3 hisse sahibi olduğu bir şirket 1’e 3 oranıyla hisse senedi bölünmesine giden bir yatırımcının elinde, son noktada 9 hisse senedi olacaktır.  
  • Hisse senedi bölünmesi, şirketlerin piyasa değerlerini değiştirmez; yalnızca dolaşımdaki hisse senedi sayısını artırır.

 

Selam Paparalı!

7 Haziran 2024’te ABD merkezli teknoloji devi NVIDIA, bir hisse bölünmesi gerçekleştirdi. NVIDIA bu kararı, hisse fiyatının grafik işlem birimlerine (GPU) yönelik artan talebe bağlı artışını göz önünde bulundurarak vermiştir. Temelde hisse senedinin likiditesini, bir diğer deyişle nakde dönüştürülme kolaylığını artırmak isteyen şirketler, İngilizcede stock split olarak adlandırılan hisse bölünmesi yoluna gidiyor.

Bu yazımızda hisse bölünmesine dair bilmen gerekenleri anlatacağız. Yazının sonunda, “Hisse bölünmesi nedir?”, “Hisse bölünmesi ne işe yarar?”, “Hisse bölünmesi yatırımcıları neden ilgilendirir?” gibi soruların yanıtlarını bulmuş olacaksın.

Hisse bölünmesi nedir?  

Hisse bölünmesi, hisse senetlerinin likiditesini artırmak isteyen şirketlerin gerçekleştirdiği bir eylemdir. Temelde hisse senedi sayısının artırılması olarak tanımlanabilen hisse bölünmesi, şirketin değerinde bir değişikliğe sebep olmaz. Hisse senedi sayısı artsa da tüm hisselerin toplam değeri aynı kalır.

Bölünmeler genellikle 1’e 2 ya da 1’e 3 şeklinde gerçekleşir. Bir diğer deyişle elinde X şirketinin 1 adet hissesini tutan yatırımcı, X şirketi 1’e 3 hisse bölünmesi gerçekleştirdiğinde 3 hisse senedine sahip olur.

Şirketler neden hisse senedi bölünmesine gider?

Hisse bölünmesi, bir şirketin hissedarlara ek hisse ihraç ettiği ve toplamı daha önce sahip oldukları hisselere göre belirtilen oranda artırdığı bir kurumsal eylemdir. Burada amaç, yatırımcılar için hisse senedi alım satım fiyatını daha rahat bir aralığa düşürmek ve hisselerinde alım satım likiditesini artırmaktır. Zira birçok yatırımcı için tanesi 10 dolardan 100 adet hisse senedi almak, 1.000 dolarla 1 hisse senedi almaktan daha kolaydır. Hisse fiyatları önemli ölçüde arttığında, şirketler hisse senedi birim fiyatlarını düşürebilmek için bölünmeye giderek hisse arzını artırmış olurlar. Bu işlemler, şirketin piyasa değerini değiştirmez. 

Örneğin; X şirketinin 20 milyon hisse senedi olduğunu ve hisselerinin toplamda 100 dolardan işlem gördüğünü düşünelim. Şirketin piyasa değeri, iki değerin çarpımıyla 2 milyar dolar olacaktır. Şirket 1’e 2 oranında hisse bölünmesi kararı aldığında işlem gören hisse sayısı 40 milyona çıkarken, hisse senedi değeri 50 dolara düşecektir. İki değerin çarpımı yine 2 milyar doları vereceğinden, şirketin hisse sayısı ve hisse senedi fiyatı değişmiş olsa da piyasa değeri değişmeyecektir.  

Hisse bölünmesinin avantajları

Bölünme, hisse senetlerinin likiditesini artırır. Bu da hisse senetlerinin alım satımının kolaylaşması anlamına gelir. Hâlihazırda ilgili şirketin hisse senedini elinden çıkarmış bir yatırımcı, hisse senedinin birim fiyatı düştüğünden elden çıkardığı hisse senedini almaya ilgi duyabilir.

Hisse senedi bölünmesi, fiyatlarda yukarı yönlü bir yükselişe de sebep olabilir. Temelde hisse senedi bölünmesi, şirketin piyasa değerine yani hisse senedi fiyatlarına etki etmez. Fakat bölünme, özellikle birinci sınıf şirketlerin hisse senetlerinde yükseliş sinyali anlamına geldiğinden, şirketin geleceğine yönelik yönetici düzeyinde güvene işaret eder. Piyasa değeri yüksek ve başarılı şirketler periyodik olarak hisse bölünmesine giderek yatırımcı ilgisini artırmayı hedefler. Çoğunlukla bölünen hisseler, zaman içinde bölünme seviyesine geri döner, bu da şirketin piyasa değerinin artması anlamına gelir.

  • Örneğin Walmart, halka arz olduğu Ekim 1970’ten Mart 1999’a kadar hisse senetlerini 11 kez 1’e 2 esasına göre böldü. İlk çıktığı dönemde şirketten 100 hisse senedi satın alan bir yatırımcı, elindeki hisseleri tuttuğu takdirde bu süreçte toplamda 204.800 hisse senedine sahip olacaktı.

Özel durumlar

Şirketler için maliyetli bir süreç olan ve yasal gözetim gerektiren hisse senedi bölünmesinin, düzenleyici yasalara uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Hisse senedi bölünmesi, yanlış yatırımcı kalabalığının ilgisine çekmek gibi sonuçları olabileceği yönüyle de eleştirilir. Örneğin; Berkshire Hathaway, belirli bir finansal birikime sahip yatırımcı topluluğuna hitap ettiği için hisse bölünmesini tercih etmez. Son olarak Nasdaq gibi borsalarda, hisse senedinin 1 dolar veya üzerinde işlem görmesini gerektirir. Hisse senedi bölünmesi sonrası beklenen ilgi oluşmaz, şirketin hisse senedi fiyatı 30 gün boyunca 1 doların altında kalır ve 3 ay boyunca 1 dolar üzerinde istikrarlı bir fiyata kavuşamazsa, şirket borsadan çıkma riskiyle karşı karşıya kalır.

Hisse senedine sahip olduğum şirket hisse bölünmesine giderse ne olur?

Hisse senedine sahip olduğun şirket, hisse bölünmesine giderse, yapman gereken özel bir şey yoktur. Örneğin 1’e 2 bir bölünme durumunda, sahip olduğun 100 hisse senedi, 200’e çıkar ve bu hisse senetleri 50 dolardan işlem görüyorsa, yeni durumda 25 dolardan işlem görmeye başlar. Eğer bu şirket birinci sınıf diye tabir edilen şirketlerden biriyse ve bu işlemi periyodik olarak tekrarlıyorsa hisse senedi fiyatlarında görülecek muhtemel bir artış portföyünü büyütmene de yardımcı olur.

Güncel hisse senedi bölünmesi örneği

Yakın geçmişten Amazon örneğini ele alalım. Amazon, Haziran 2022’de 20 yıl aradan sonra hisse bölünmesine gitti. Amazon’un yaklaşık 2 bin dolardan işlem gören hisselerinin değeri, 1’e 20’lik bölünmenin ardından 125 dolara düştü. Yine de kimi yorumlara göre bu yeni bir yatırımcı dalgasına ve Amazon hisse senetlerinde hareketlenmeye beklendiği ölçüde yol açmadı. Hisseler bölünme gerçekleştikten sonra haziran sonuna dek yaklaşık %9 değer kaybetti.

Yine de bunun hisse bölünmesinin bir sonucu olduğunu varsayamayız. Zira tedarik zinciri problemleri ve ABD’deki enflasyon, Amazon’un 2021’in son çeyreğindeki gelir, kâr ve yatırılan sermayenin getirisi gibi değerlerinde düşüşe sebep olmuştu. Bir başka deyişle, hisse bölünmesinin hisse senedi fiyatları üzerindeki olumlu etkilerinin bu geçici zorluklar aşıldığında görülmesi olasılığı hâlâ varlığını koruyor.

Papara Yatırım Hesabınla NVIDIA ve Amazon’un ortağı ol!

Paparalı, hisse bölünmesi kavramına dair bilmen gerekenleri özetlemeye çalıştık. Papara Yatırım Hesabınla periyodik olarak hisse bölünmesine giden birinci seviye şirketlere bütçen kadar ortak olabileceğini biliyor muydun? Papara Yatırım Hesabı sana parça hisse özelliği sunar, bir diğer deyişle 1$ ile dahi dünya devi şirketlerin hisselerine ortak olabilir, hisse bölünmesinin beklenen olumlu etkilerinden yararlanabilirsin.

Paparalı değilsen ücretsiz hesabını aşağıdaki butona dokunarak dakikalar içinde oluşturabilir, kolaylıkla kullanmaya başlayabilirsin!

Papara Hesabı Aç!

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.