Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey

Nasdaq nedir? Nasdaq’a dair bilmen gereken her şey

  • 9 Dakikalık okuma
  • 01 Eki 2024

Anahtar Bilgiler 

  • Nasdaq, ağırlıklı olarak teknoloji endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlerin listelendiği borsadır. 
  • Nasdaq, elektronik hisse senedi ticareti olanağı sunan ilk borsadır. 
  • Nasdaq'taki en popüler üç endeks, Nasdaq 100 Endeksi, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi olarak sıralanabilir. 

Paparalı, öncelikle şunu söyleyerek başlayalım: Yatırım yapabileceğin birçok borsa var. Borsa çeşitleri, işlem gören varlıkların cinsiyle, barındırdıkları şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlarla ya da ülke merkezleriyle birbirinden ayrılıyor. Bu yazımızda sana, çoğunlukla teknoloji şirketlerinin hisselerini listelediği bir borsa olan Nasdaq’tan söz edeceğiz. Nasdaq borsasının özelliklerini, Bu yazıda Nasdaq endekslerini ve Nasdaq’ta listelenen dünyaca ünlü şirketleri bu yazıda bulabileceksin. Borsa nedir, hisse senedi nedir, borsa çeşitleri nelerdir gibi yazılarımızın ardından dünya borsalarını tanımaya başlayabiliriz. Hazırsan, okumaya devam et! 

Nasdaq nedir?  

The National Association of Securities Dealers Automated Quotations, yani Nasdaq, bünyesinde gerçekleştirilen işlemlerin elektronik olarak işlendiği, teknoloji dünyasında adını duyuran kuruluşların tercih ettiği, yüksek ve katma değerli teknoloji, yazılım, internet ve bilgisayarla ilgili piyasalarda başı çeken bir borsadır. Hem küresel çapta hem de Amerika Birleşik Devletleri sınırları içindeki en büyük ikinci borsa olan Nasdaq, dünyada elektronik olan ilk, en büyük ve en eski borsadır. 

Nasdaq borsasının özellikleri nelerdir? 

İrili ufaklı birçok teknoloji şirketine ait hisse senetlerinin işlem gördüğü Nasdaq borsası diğer borsalardan bu yönüyle farklılaşır. FAANG olarak anılan Facebook (Meta), Amazon, Apple, Netflix ve Google (Alphabet) hisseleri başta olmak üzere, Microsoft,  Adobe, eBay, Activision Blizzard, Tesla,  Yahoo!, Oracle, Intel, Starbucks, Yandex, PayPal, PepsiCo Apple, Electronic Arts gibi dev teknoloji ve yazılım şirketlerinin hisseleri, Nasdaq borsasında alınıp satılabilir. 

Nasdaq bir internet sitesi kuran, elektronik ticaret olanağı sunan, teknolojik donanımlarını başka borsalara satan ve sakladığı kayıtları bulut teknolojisi kullanarak tutan ilk borsadır. Online borsa işlemlerine imkân tanıyan ilk borsa olmasıyla finans tarihinde çığır açtığı söylenir. 70’li yıllardan itibaren teklif alma ve teklif bilgisini görüntüleme amacıyla Bunker-Ramo bilgisayarlarını kullanan Nasdaq, bu gibi birçok çığır açıcı yeniliğe öncü olmakla borsa dünyasında vazgeçilmez bir konuma sahip olmuştur. Piyasa değeri bakımından, New York Menkul Kıymetler Borsası’ndan (New York Stock Exchange - NYSE) sonra dünyanın ikinci en büyük borsası olan Nasdaq’ta, Microsoft ve Tesla gibi dev teknoloji ve perakende şirketlerinin hisse senetlerinin yanı sıra, hızla büyüyen birçok küçük şirketin hisseleri de işlem görür. Bu nedenle listelenen hisse senetlerinin volatilitesi (değişkenliği) NYSE’deki hisse senetlerine göre daha fazla olabilir. 

Nasdaq endeksleri nelerdir?  

Borsalar, işlem gören yatırım araçlarının bir zaman aralığındaki oransal değişimini ölçen, bu sayede hisse senetlerinin fiyat ve getiri performanslarına dair içgörü sunan endeksler barındırır. Bu sayede yatırımcılar, hisselerin ve sektörlerin finansal performanslarını takip edebilir. Nasdaq borsasında da Nasdaq 100, Nasdaq Bileşik Endeksi ve Nasdaq Biyoteknoloji çeşitli endeksleri yer alır. Şimdi bu endeksleri daha ayrıntılı bir biçimde inceleyelim. 

Nasdaq 100 Endeksi: Nasdaq 100 endeksi, iki farklı kategoride, bu borsada işlem gören en büyük 100 şirketin hisse senetlerini kapsar. 31 Ocak 1985'te açılan Nasdaq 100, Nasdaq-100 ve Nasdaq Financial-100 olmak üzere iki endeksten oluşur: İlki sanayi, teknoloji, perakende, telekomünikasyon, biyoteknoloji, sağlık, taşımacılık, medya ve hizmet endüstrilerinde faaliyet gösteren  şirketleri kapsarken, Nasdaq Financial-100 bankacılık şirketleri, sigorta şirketleri, aracı kurumlar ve mortgage kredisi şirketleri gibi finansal hizmetlere odaklanan şirketleri içerir. 

Nasdaq Bileşik Endeksi: ABD’de en çok takip edilen endekslerden Nasdaq Bileşik Endeksi, Nasdaq borsasında kayıtlı 3 binden fazla hisse senedini kapsayan bir endekstir. 1971 yılında piyasaya sürülen endeksin yaklaşık yarısı bilgisayar ve yazılım gibi teknoloji şirketlerinden oluşurken yaklaşık %20’si tüketici hizmetleri şirketlerini, %10’u da sağlık şirketlerini içerir. Endekste kamu hizmetleri, petrol ve telekomünikasyon şirketleri de bulunmaktadır. Apple, Facebook, Amazon ve Netflix gibi büyük şirketler de Nasdaq Bileşik Endeksi’nde işlem görür. 

Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi: Esasen Nasdaq Bileşik Endeksi kapsamında bulunan Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi, kimya şirketlerindeki artışla ayrı bir endeks olarak sayılmaya başlamıştır. 1993 yılında açılan endeks AstraZeneca ADR, Moderna, BioNTech, Vertex ve Horizon Pharma gibi biyoteknoloji ve ilaç şirketlerine ev sahipliği yapar. Bu endekste günde en az 100 bin hisse senedi işlemi gerçekleştirilir. 

Nasdaq’tan nasıl hisse senedi alınır? 

Paparalı, işin en heyecanlı kısmına geldik. Daha önce, “Borsada nasıl işlem yapılır?” sorusunun yanıtını verdiğimiz yazımızda, bu konudaki ayrıntılara değinmiş ve öncelikle bir aracı kurum seçmen gerektiğini belirtmiştik. Aynı durum, Nasdaq’ta hisse senedi alım-satımı yapmak için de geçerlidir. Teknoloji ve gelişmelere uyum sağlayan finans endüstrisi, dünyanın neresinde olursan ol, ABD borsalarına yatırım yapmana izin verir. Nasdaq’ta hisse senedi alım satımı gerçekleştirmek için de aracı kurumunu belirlemen, yatırım hesabı açman ve bütçene göre yatırım planlamanı yapman gerekir. 

Papara, yeni özelliğiyle Yatırım Hesabı açmana ve ABD piyasalarında işlem yapmaya başlamana aracılık eder. Papara Yatırım Hesabı ile Nasdaq ve NYSE'de yatırım yap! 

Papara’da oluşturacağın Yatırım Hesabı ile Nasdaq ve New York Stock Exchange borsalarında bulunan Amazon, Apple ve Tesla gibi şirketlere yatırım yapabilirsin. Üstelik bunu yapabilmek için büyük sermayelere ihtiyaç duymazsın. Parçalı hisse olanağı sunan Papara, küçük bütçelerle dahi dünyaya yön veren büyük şirketlerin kararlarında söz sahibi olmanı olanaklı kılar. Ayrıca doğru hamleler ve stratejiler izlersen, birikimlerini etkili bir biçimde değerlendirme fırsatı da yakalarsın.  

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.