Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir? 

Hisse senedi nedir? Hisse senedi çeşitleri nelerdir? 

  • 13 Dakikalık okuma
  • 17 Eyl 2024

Anahtar Bilgiler

  • Hisse senedi, bir şirkete ortak olan kişilerin o şirket üzerindeki sahipliğinin belgesidir.
  • Bir şirketin halka arz olması, yani hisse senetlerini halka açması, sermaye artırımı yollarından biridir.
  • Hisse senedi çeşitleri, büyüme hisse senetleri, temettü hisse senetleri, değer hisse senetleri, birinci sınıf hisse senetleri ve defansif hisse senetleri olarak sıralanır.
  • Değer hisse senetleri genelde gelirlerinin bir kısmını yatırımcılarına temettü olarak dağıtmayı tercih eder.

Selam Paparalı! Papara Yatırım Hesabın ile dilediğin gibi, güvenle ve kolaylıkla yatırım yaparken neye yatırım yaptığını iyi bilmen gerekir. Yatırım dediğinde aklına hangi kavramlar geliyor? Hisse senedi dediğini duyar gibiyiz. Hisse senetleri, kullandığın ürün ve hizmetleri sadece tüketmeni değil, onların üretimine de katkıda bulunmanı sağlar. İçtiğin kahveden kullandığın telefona kadar birçok alanda hayatına giren markalara, yatırımlarınla nasıl ortak olabileceğine daha yakından bakalım mı?

Hisse senedi nedir?

En kısa tanımıyla hisse senedi, bir şirkete ortak olan kişilerin o şirket üzerindeki sahipliğinin belgesidir. Bu sahiplik bir çeşit pay sahipliğidir. Bu nedenle hisse senedi “pay senedi” olarak da adlandırılır. Yatırım yaptığın şirket üzerinde yatırım yaptığın pay oranında ortaklık hakkın olur. Bu oran bir adet hisse senedinden daha azı dahi olabilir.

Dilediğin şirkete borsada yatırım yapman için o şirketin halka arz olunmuş olması gerekir. Bu nedenle her şirketin hisse senedine sahip olamazsın. Başka bir deyişle şirketler ancak halka açıldıklarında o şirkete ortak olabilirsin.

Hisse senetleri sadece yatırımcılar için değil, şirketler için de önemlidir. Zira karşılıklı fayda sağlama amacı taşır. Borsanın ne olduğu ve borsanın çalışma mantığını ayrıntılarıyla bulabileceğin içeriğimizde de belirttiğimiz gibi şirketler hisse senetlerini bir çeşit sermaye artırma yöntemi olarak görür. Hisselerini halka açan bir şirket, yatırımcıları aracılığıyla bulduğu finansal kaynak sayesinde stratejisine uygun olarak gelecek hamlelerini planlayabilir, borçları ya da yeni faaliyetleri için kaynak yaratabilir. Doğru stratejiler izleyen şirketler hisse senediyle elde ettikleri finansmanı büyümek için kullanırken, yatırımcılar da bu büyüme yolcuğuna eşlik eder. Karşılıklı faydayı merkeze alan bu yaklaşım aynı zamanda yatırımcılara doğru şirketlere yatırım yapma imkânı da tanır.

Hisse senedi çeşitleri nelerdir?

Hisse senetleri yatırımcılar açısından farklı kategorilerde değerlendirilir. Şimdi dilersen, bu 5 farklı kategoriye yakından bakalım.

  1. Büyüme hisse senetleri
  2. Temettü hisse senetleri
  3. Değer hisse senetleri
  4. Birinci sınıf hisse senetleri
  5. Defansif hisse senetleri

Şimdi bu hisse senetlerini daha ayrıntılı inceleyelim.

Büyüme hisse senetleri

Diğer şirketlere kıyasla büyüme potansiyeli çok daha fazla olan şirketlerin hisselerine “büyüme hisse senetleri” denir. Büyüme hisse senetleri, diğer hisse senetlerine oranla çok daha yüksek bir volatiliteye (fiyat oynaklığına) sahiptir. Dolayısıyla bu tarz hisseler yatırımcılar için yüksek risk barındıran hisselerdir. Büyüme hisseleri, elde ettikleri gelirleri genellikle yatırımcılarına temettü olarak dağıtmaz. Bu nedenle kısa sürede yüksek getiri bekleyen yatırımcılar için idealdir. Bu tarz hisse senetlerine Nasdaq ve New York Stock Exchange’de (NYSE) listelenen Paypal (PYPL), Adobe (ADBE) ve Airbnb (ABNB) gibi şirketler örnek verilebilir.

Temettü hisse senetleri

Yatırımcıların şirketlerin temettü ödemelerinden pay aldıkları, şirketlerin kâr paylarından temettü hak ettikleri hisse senedi türüdür. Yeri gelmişken, temettü kavramına dair bilmek istediğin her şeye bu içerikten ulaşabildiğini hatırlatalım ve devam edelim. Temettü hisse senetleri, yatırımcılarına pasif gelir sağlar. Temettü şirketleri aylık, üç aylık, altı aylık ya da yıllık olarak yatırımcılarına kâr payı dağıtır. Bu paylar bazı dönemlerde oldukça yüksek olabilir ve yatırımcılar için yüksek getiri sağlayabilir. 2022’de temettü veren şirketlere Nasdaq piyasasında listelenen Intel (INTC) ve Kraft Heinz (KHC) ya da New York Stock Exchange'de (NYSE) listelenen Chevron (CVX) örnek gösterilebilir.

Değer hisse senetleri

Büyüme hisselerinin tam tersi bir konumda bulunan, yatırımcılar için ucuz olarak nitelendirilen hisse türleridir. Düşük fiyatlarıyla bu tür hisseler, düşük fiyat/kazanç oranına sahiptir. Finansal güçlerine kıyasla daha düşük hisse fiyatları olan bu tür hisse senetleri, ağırlıklı olarak gelirlerinin büyük bir kısmını yatırımcılarına temettü olarak dağıtma yöntemini seçer. Büyüme hisselerine oranla daha düşük volatiliteye sahip değer hisseleri, tam da bu nedenle genel ekonominin kötü olduğu zamanlarda daha güçlü durabilirler. Bu durum bu tür hisse senetlerinden olumlu ekonomik koşullar altında yüksek getiri elde edilememesine neden olabilir. Nasdaq ve NYSE borsalarında yer alan Hewlett-Packard (HPQ), eBay Inc. (EBAY) ve General Motors (GM) gibi şirketler, değer hisse senetlerine örnek gösterilebilir.

Birinci sınıf hisse senetleri

Kendi sektörlerinde tekel konuma sahip olan şirketlerin hisse senetleri bu sınıf içinde yer alır. Kendilerine has iş yapış şekilleriyle her ekonomik koşula ayak uydurabilme kapasitesi bulunan bu şirketler yüksek finansal güce sahiptir. Herkes tarafından kabul edilen, dünyanın en büyük şirketlerinin hisse senetleri, yatırım hayatına yeni başlayan yatırımcılar tarafından öncelikli olarak tercih edilir. Tesla (TSLA), Apple (AAPL) ve Google (GOOGL) bu tarz hisse senetleri arasındadır.

Defansif hisse senetleri

Yatırımcılar tarafından yüksek talep gören hisse senetleridir. Genel ekonomik koşullarda yaşanan dalgalanmalardan çok az etkilenirler ve düzenli olarak kâr ederek yatırımcılarına temettü dağıtırlar. Ağırlıklı olarak kamu şirketlerinin içinde yer aldığı defansif hisse senetleri düşük volatiliteye sahiptir ve yatırımcıların portföylerinde daima bulundurmak isteyecekleri türden hisseler arasında yer alır. NYSE ve Nasdaq’ta listelenen Colgate Palmolive (CG) ve Walmart Inc. (WMT) defansif hisse senetlerine örnek gösterilebilir.

Papara Yatırım Hesabın ile dilediğin tutarda yatırım yap!

Papara Yatırım Hesabın varsa, yatırım yapmak istediğin şirketlerin hisselerinin değerinin yüksek olması seni endişelendirmesin. Papara ile Türkiye ve ABD borsalarında listelenen yüzlerce şirketten parçalı hisse alabilme imkânına sahipsin. Parça hisse özelliği sayesinde yatırım yapmak istediğin hissenin fiyatından bağımsız olarak küçük bütçelerle dilediğin hisse senedini satın alabilir, istediğin şirkete ortak olabilirsin.

Ürünlerini her yatırımcının finansal özgürlüğünü elde etmesine, koşulları fark etmeksizin her bireyin finansal sisteme kolaylıkla dahil olabilmesine ve herkesin yatırım yapabilmesine odaklanarak geliştiren Papara olarak dilediğin şirkete yatırım yapma ve finansal özgürlüğün için ilk adımı atma olanağı sunuyoruz!

 

 

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.