Analist tahminleri nasıl yorumlanır?

Analist tahminleri nasıl yorumlanır?

  • 10 Dakikalık okuma
  • 06 Şub 2025

Anahtar Bilgiler 

  • Analistlerin temel görevi, halka açık şirketlerin faaliyetleri hakkında araştırmalar yapmak ve elde ettikleri bulguları yatırımcıların faydalanması için paylaşmaktır.  
  • Bu görevlerini gerçekleştirmek için SEC, şirket yönetimleri, müşteriler, tedarikçiler gibi paydaşlarla iletişim hâlindedirler.  
  • Analistlerin yorumları temel olarak Al, Tut ve Sat ekseninde değerlendirilir.  
  • Analistler genel olarak alış tarafı (buy side) ve satış tarafını (sell side) olarak ikiye ayrılır.

Selam Paparalı! Karmaşık ve tek bir formülü olmayan borsa yatırımcılığı sürecinde kararlarını belirlemek için başvuracağın kaynaklardan biri de analist tahminleridir. Öngöremediğin durumlarda bir yön arar ve ilgilendiğin hisse senetleri hakkında analistlerin yorumlarını merak edersin. Analist yorumları genel bir kanı oluşturmak ve stratejine yön vermek için iyi bir kaynak oluşturur. Yine de bu tahminlerin her zaman gerçeği yansıtmayacağını bilmen gerekir. Bu durumda “analist tahminleri nasıl yorumlanır?” sorusunun aklına gelmesi de oldukça muhtemeldir.

Papara Invest Blog’daki bu yazımızda, özellikle Amerika borsalarında yatırım yapıyorsan mutlaka karşılaşacağın Wall Street analist tahminlerinin ne anlama geldiğine, nasıl yorumlanması gerektiğine dair bazı ipuçları paylaşacağız.

Wall Street analistleri ne yapar?  

Analistlerin temel görevi, halka açık şirketlerin operasyonları hakkında ayrıntılı araştırmalar yürütmek ve bu araştırmalardan elde ettikleri bulguları şirketlerin derecelendirmelerini oluşturmak için bir araya getirmektir.

Analistler, hisse senetleri borsada işlem gören şirketlerin genel çerçevelerini oluşturmak için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), şirket yönetimleri, müşteriler ve tedarikçilerle diyalog hâlindedir. Şirketlerin çeyreklik olarak yayımladıkları finansal tablolar da analistlerin temel bilgi kaynakları arasında yer alır. Şirket yönetimlerindeki üst düzey atamalar, şirketlerin yeni yatırımları ya da giriş yaptıkları yeni faaliyet alanları gibi haberler de analistlerin tahminlerini şekillendirdiği kaynaklardandır.

Wall Street analistleri, çeşitli yatırım bankaları ya da aracı kuruluşlar tarafından istihdam edilebilecekleri gibi, faaliyetlerini bağımsız olarak da yürütebilirler. Analistin hangi şirkete bağlı olduğu, bu şirketin hangi odaklarda, nasıl faaliyet gösterdiği gibi bilgiler, dikkate alacağın analistleri seçmen konusunda rol oynar.

Wells Fargo, Fitch, Moody’s, Goldman Sachs, JPMorgan, Credit Suisse, Citigroup, UBS, Morgan Stanley gibi yatırım bankalarında ya da kredi derecelendirme kuruluşlarında çalışan ve bu kurum adına konuşabilen analistlerin yorumlarına yerli veya yabancı birçok haber kaynağında rastlaman olasıdır. Bu gibi şirketlerde çalışan isimlerin yorum ve tahminleri, doğrudan ilgili kuruluşun birçok müşterisini ilgilendirdiği için medyada da itibar görür.  

Analist tahminleri nasıl yorumlanır?

Analist tahminlerini incelerken karşına üç temel kavram çıkar: Al, Tut ve Sat. Kimi zaman vurguyu artırmak isteyen analistlerin Güçlü Al / Güçlü Sat gibi tabirler kullandığını da görebilirsin. Öte yandan düşük performans (underperform) ve üstün performans (outperform) gibi ifadelerle karşılaşman da olasıdır. Underperform ifadesi moderate sell, weak hold, underweight gibi tabirlerle de anılır. Outperform ise moderate buy, accumulate, overweight gibi İngilizce kelimeler yerine kullanılabilir.

Analistler, kabaca alış tarafı (buy side) ve satış tarafı (sell side) olarak iki farklı çeşit olarak değerlendirilir. Satış tarafı analistleri genelde yatırım bankalarında çalışır ve “strong sell”, “outperform”, “nötr”, “sell” gibi önerilerde bulunur. Alış tarafı analistleri ise yatırım şirketleri ya da fonlar için çalışır ve fonun stratejisiyle örtüşen yatırımların alınması yönünde tavsiyeler verir.  

Farklı yatırım bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları veya analistler, şirketlerin finansal performanslarına dair tahminlerinde aynı dönemde dahi farklı tabirler kullanabilir. Örneğin bir analistin üstün performans olarak değerlendirdiği bir hisse senedi, bir başka kuruluş tarafından orta düzey olarak yorumlanabilir. Bu noktada bu şirketlerin referans aldıkları göstergelere, derecelendirme terimlerine yükledikleri anlamlara dair fikir sahibi olmak önemlidir.

Analist raporlarında hisse başına kazanç, gelir ve hisse senedi hakkındaki diğer bilgiler de yer alır. Al, tut ve sat gibi verileri bu bilgilerle birlikte değerlendirdiğinde, yatırım tercihlerine yön verecek içgörüler elde edebilirsin. Fakat burada da şu soru ortaya çıkar: Analist tahminlerine güvenilir mi?

Analist tahminleri güvenilir midir?

Borsalarda yatırım yapmaya başladıysan hiçbir zaman unutmaman ve zaman zaman kendine hatırlatman gereken şu gerçeği bilmelisin: Borsada hiçbir şey garanti edilemez.  

Bu gerçeği aklında tuttuğun zaman, bazı analist tahminlerinin yeterince doğru ve tutarlı olduğunu, açıklanan sonuçlarla beklentilerin uyuştuğunu ve analist tahminlerinin getiri elde etmeye yardımcı olduğunu görebilirsin. Farklı analistlerin tahminlerini bir araya getiren TipRank, en iyi 25 analistinin 2011-2022 yılları arasında %67,6 başarı oranına sahip olduğunu öne sürüyor. Öte yandan o dönemin en başarılı analistlerinden Joseph Foresi’nin tahminlerinin %89 başarı oranına sahip olduğu biliniyor.

Analist tahminlerini değerlendirirken neye dikkat etmeliyim?  

Analist tahminleri haftalık bazda yayımlanabilir ve ilgili tahmini pazartesi değil de cuma günü okuduğunda tahminler geçerliliğini yitirmiş olabilir. Zira piyasa güncel gelişmelere, makroekonomik verilere, şirket haberlerine fazlasıyla bağlıdır. Hisse senedi değerini etkileyen faktörler hızla değişebileceğinden, incelediğin analist tahminin güncel olduğuna dikkat etmelisin.

Daha önce de söylediğimiz gibi, borsada hiçbir şey garanti değildir. Dolayısıyla bir analisti düzenli olarak izlemek, sana belirli bir yatırım performansı ve getiri seviyesini garanti etmez. Bu noktada Papara Invest olarak önerimiz, analist tahminlerini bilgi kaynaklarından yalnızca biri olarak görmek ve analistlerin yorumlarken kullandığı akıl yürütme biçimlerini kavramaya çalışmaktır. 

Papara Yatırım Hesabınla, analist tahminlerini yatırım kararlarında kullanmaya hemen başla! 

Papara Yatırım Hesabı, 18 yaşından büyük ve sözleşmeli Hesap sahibi her Paparalı tarafından kullanılabilir. Papara’daki TL bakiyeni Yatırım Hesabına aktarabilir, saniyeler içinde güncel kurlarla dolar alabilir, bu miktarı saniyeler içinde yatırıma dönüştürebilirsin. Parça hisse özelliği sunan Papara Yatırım Hesabın; Activision Blizzard, Amazon, Tesla, Starbucks, Netflix gibi dünyaca ünlü şirketlerin hisse senetlerine bütçen kadar yatırım yapmanı olanaklı kılar. Bu sayede 1$ ile bile ürünlerini kullandığın, sevdiğin, geleceğine inandığın şirketlerin hisselerine ortak olabilirsin.

Papara Hesabı Aç!

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.