Borsada emir tipleri nelerdir?

Borsada emir tipleri nelerdir?

  • 11 Dakikalık okuma
  • 06 Şub 2025

Anahtar Bilgiler 

  • Piyasa emri ve limit emri, her yatırımcının bilmesi gereken iki ana emir türüdür.  
  • Piyasa emri, hemen alım veya satım yapmak için verilen emirdir. 
  • Limit emirleri, yatırımcının bir hisse senedini istediği fiyattan alıp satmasına izin veren emir türüdür. 
  • Stop-loss emri, piyasada kayıpların önüne geçmek için kullanılan emirdir. 
  • Stop-limit emri, bir zararı durdurmak ve bunu bir limit emriyle bir araya getirmek için kullanılır.

 

Selam Paparalı! Teknoloji bu kadar gelişmeseydi, önceden hisse senedi alım satımı yapmak için yatırım danışmanlarıyla çalışman, sermayeni yönetmek için danışmanlık hizmetlerine başvurman gerekirdi. Fakat teknoloji gelişti ve bugün dijital dönüşüm; borsaları, hisse senedi işlemlerini ve yatırım süreçlerini de değiştirdi.

Örneğin Papara Yatırım Hesabın varsa, başka hiç kimseye ihtiyaç duymadan, dünyaca ünlü şirketlerin hisselerine saniyeler içinde yatırım yapabilirsin; hisse senedi alım satımı yaparak birikimlerini değerlendirebilirsin.

Elbette, bu işlemlere başlamadan önce bilmen gereken bazı şeyler var. Emir tipleri ya da borsa emir çeşitleri de bunlardan biri. Bu yazımızda Papara Yatırım Hesabında yaptığın işlemlerin ne anlama geldiğini daha iyi anlaman için borsa emir tipi ne demek, hisse senedi alırken emir tipleri nasıl kullanılır, emir çeşitleri nelerdir gibi sorularına yanıt vermeyi amaçlıyoruz.

Borsa emir tipi ne demek?

Borsa emri, borsada işlem yapmak için yaptığın eylemdir. Hisse senedi almak ya da hisse senedi satmak için verdiğin komutlar, borsa emri olarak adlandırılır. Borsa emirleri, yatırım tarzına bağlı olarak hisse senetlerini daha etkin bir biçimde alıp satabilmek için farklılaşır. Her yatırımcının bilmesi gereken iki ana emir türü vardır: Piyasa emri ve limit emri.

Emir çeşitleri 

Temel emir türleri piyasa emri ve limit emri olsa da aracı kurumların izin verdiği bazı ek emirler de vardır. Bunların başlıcaları ise stop-loss order ve stop-limit order olarak adlandırılan emirlerdir. Her bir emir tipine ve onların alt kırılımlarına birlikte göz atalım.

Piyasa emirleri nedir?

Ticaretin en temel türü olan piyasa emirleri, hemen alım veya satım yapmak için verilen emirdir. Piyasa emirleri bir hisse senedinin fiyatını garanti etmez fakat işlemin hemen gerçekleştirileceğini garanti eder. Örneğin; bir Apple hissesi almak istediğinde, son fiyatı ya da son fiyatına yakın bir fiyattan işlem yaparsın. Hızlı hareket eden değişken piyasalarda hisse senedi fiyatları anlık olarak değişebilir. Tam da bu yüzden piyasa emirleri hisse senedini son gördüğün fiyattan alacağının garantisini vermez ama işlemin hemen gerçekleşeceğine emin olabilirsin.

Papara Yatırım Hesabında herhangi bir şirketin ayrıntı sayfasında “Al” butonuna dokunursan, piyasa emri vermiş olursun. Aynı şekilde, “Sat” butonunu kullandığında da piyasa emri vermiş olursun. Unutma, verdiğin emirler anında tamamlanır ve son gördüğün fiyattan ya da o fiyata çok yakın bir yerden gerçekleştirilir.

Limit emirleri nedir?

Limit Emirleri, bir hisse senedini istediğin fiyattan alıp satmana izin veren emir tipidir. Bu emir tipi, söz konusu hisse senedi önceden tanımladığın fiyata ulaştığında devreye girer. Limit emirleri, bir hisse senedini almak ya da satmak istediğiniz maksimum ve minimum tutarı belirler. Örneğin 10 dolardan bir hisse senedi almak istiyorsun ve bu hisse senedine 10 dolardan fazla ödemek istemiyorsun. İlgili hisse senedi için 10 dolar limitli bir al emri girersen, hisse senedine 10 dolardan daha fazla ödemezsin. 10 dolardan ya da 10 doların altındaki bir tutardan alma şansına sahip olursun. Aynı şey satış işlemlerinde de geçerlidir. Daha yakından bakmak için limit emirlerinin türlerine göz atalım:

“Al” limit emri: Yukarıdaki örnekte açıkladığımız gibi, bir hisse senedini belirlediğin fiyattan ya da o fiyatın altından almanı sağlar.  

“Sat” limit emri: Elindeki hisseleri belirlediğin bir fiyattan ya da bu fiyatın üzerinde satmak için verdiğin emirdir. Eğer sahip olduğun şirket hissesinin değeri belirlediğin miktara ulaşır ya da o miktarı aşarsa, satış emri verilir.

Alış stop emri (buy stop): Bir hisse senedini mevcut piyasa teklifinin üzerinde bir fiyattan satın almak için verilen emirdir. Belirlenen limite ulaşıldığında piyasa ya da limit emrine dönüşür.

Satış stop emri (sell stop): Bu emir tipi de hisse senedini mevcut piyasa talebinin altında bir fiyattan satma emridir. Alış stop’ta olduğu gibi, bu emir de belirli bir fiyat seviyesine ulaşıldıktan sonra etkinleşir.

Stop-Loss nedir?  

Bunu bir örnekle açıklarsak işimiz çok daha kolay olacak. Örneğin, A şirketinin hisselerine hisse başına 45 dolardan bir stop-loss satış emri verilmişse, fiyat 45 dolara ulaşana ya da bu fiyatın altına düşene kadar emir etkin olmayacaktır. 45 dolara ulaşıldığında emir bir piyasa emrine dönüştürülecek ve hisseler bu sayede mevcut en iyi fiyattan satılacaktır. Eğer piyasayı izlemeye sürekli zaman bulamıyorsan ve kayıpların önüne geçmek istiyorsan bu emri kullanmalısın. Örneğin tatile gidecekken stop-loss emri belirlersen, bu talimatın işlemleri senin yerine gerçekleştirecektir ve olası kayıplar engellenecektir.

Stop-Limit nedir?  

Stop-loss emirlerine benzer çalışan stop-limit emirleri, bir hisse senedinden elde edeceğin minimum kâr miktarını ya da bir işlemde göze aldığın maksimum zararı belirlemene yardımcı olur. Bir zararı durdurur ve bunu bir limit emriyle buluşturur. İki fiyat belirlemen gerekir: Stop fiyatı, borsanın limit emri vermesini tetikleyecek fiyattır. Limit fiyatı ise limit emrinin verileceği fiyattır. Aslında stop-limit emri, alış ve satış işlemlerinizi iki fiyat arasında gerçekleştirmene olanak tanır.  

  • Alış işleminde 50 dolar stop emri, 55 dolar limit emri verdiğini varsayalım. Eğer hisse senedinin fiyatı 50 dolara yükselirse stop emrin tetiklenir ve limit emrin doğrultusunda ilgili hisse senedi için 55 dolardan alış emri verilmeye başlanır. 
  • Satış işleminde ise 30 dolardan aldığın bir hissenin 40 dolarlık fiyatının tekrar 30 dolar altına düşmesinden korunursun. Stop emrini 33 dolar olarak, limit emrini ise 30 dolar olarak belirlersen, bu emir çalıştığında hisse senetlerini aldığın fiyattan satarak zararı engellemiş olursun.  

Teknik analizin ne olduğuna dair ayrıntılardan şu yazıda söz etmiştik. Çeşitli teknik analiz modellerini kullanarak oluşturduğun tahminler, elindeki hisse senetlerinin yükseliş ya da düşüş trendine dair ipuçları sunuyorsa, stop-limit emirlerini kullanabilirsin.  

Papara Yatırım Hesabınla piyasa emirlerini vermeye hemen başla!

Papara Yatırım Hesabı, Amerika borsalarına yatırım yapmanı kolaylaştırmak için tasarlandı Paparalı. Sevdiğin şirketlerin hisselerini, alıştığın Papara arayüzünde, Keşfet ekranı üzerinden bulmak ve piyasa emirleriyle en güncel fiyatlar üzerinden alıp satmak saniyeler içinde gerçekleşir. Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurumu ve ABD’de Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından denetlenen aracı kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde, yaptığın yatırımlar 500.000 dolara kadar Menkul Kıymetler Yatırımcı Koruma Kurumu (SIPC) güvencesindedir.

Rahatlıkla hisse senedi alıp satmak, danışmanlık hizmetine ihtiyaç duymadan kendi yatırım kararlarını vermek, saniyeler içinde Yatırım Hesabına aktaracağın bakiyeyle, küçük bütçelerle Amerika hisselerine yatırım yapmaya başlamak için Papara Yatırım Hesabını hemen aç. Paparalı değilsen aşağıdaki butona dokunarak saniyeler içinde ücretsiz hesabını açabilirsin.

Papara Hesabı Aç!

Sorumluluk Beyanı

Papara web sitesi, uygulaması, blog ve sosyal medya hesaplarında yer alan tüm paylaşımlar, duyurular ve sektör verileri bilgilendirme amacıyla yayımlanmaktadır. Paylaşımlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

Bahsi geçen piyasa, sektör ve şirket verileri içeriğin hazırlandığı tarihe ait olup, güncel piyasa verilerini yansıtmayabilir. Paylaşılan sektör ve şirket bilgileri halka açık kaynaklardan temin edilmiş olup, bu kaynaklardaki verilerin eksik veya hatalı olmasından doğabilecek zararlardan Papara Elektronik Para A.Ş. sorumlu değildir.